10 books that everyone MUST read! - Part 1


Hello my friend,

As I mentioned in the previous letter, I read lots of books for nearly 4 years. I gained lots of knowledge and experience throughout this journey.

As I promised in the previous letter, I will share my best 10 books that everyone must read in this letter. Additionally, you will find my personal Notion template to track those books and organize your reading activity for free at the end of the letter. Don’t forget to duplicate it in your own space!

I don’t make an order for those books. You can read them in any order!

Let’s start with #1: The Richest Man in Babylon by George S. Clason


The Richest Man in Babylon explains how you should make investments, who you should take pieces of advice from, how to save money for investments, and manage and live your life according to your financial situation. This is the book that changes your perspective on money definitely. To be able to make money, first, you should change the way you look at the money.

#2: Think and Grow Rich by Napoleon Hill


This book mentions the importance of thinking in any realm of life. There is a story about a guy whose daughter was a deaf. This guy notices that if he touch a certain point on his daughter’s head, she can react in some way to his father’s behaviors. So, the father thinks that his daughter is already able to hear him and makes lots of practice about that and finally his daughter got rid of the deafness. Thinking is such an important term that provides a cure to deafness as mentioned in the book. How it cannot be a cure for poverty?

Also, the book explains how you can make a wealth by start thinking about it and clarify the steps that you should take actions on. This is a life-changing book that everyone must read.

#3: How to Win Friends & Influence People by Dale Carnegie


In my opinion Dale Carnegie is one the best authors in this area. In this book, he explains the ways to build good and unbreakable relationships with anyone He explains the dynamics of relationships and provides techniques to build them in correct way. I highly suggest you to read that book if you want to improve your relationships with your friends and even your family.

#4: Atomic Habits by James Clear


This book is nearly sold 15 million copies and translated to 50 languages around the world. It basically explains how to create good habits and destroy the bad ones with executable frameworks and plug-and-play tecniques. Also, it mentions the power of %1 effect.

According to the book, if you make something %1 better everyday, it makes 37.8x at the end of the year. Vice-versa if you make something %1 bad everyday, it becomes 0.03x at the end of the year. As an example, if you read 1 page/day and decided to make it %1 better everyday, at the end of the year you will be able to read 37.8 pages/day.

I highly recommend you to read if you are struggling with consistency and creating good habits over bad ones.

#5: The Obstacle is the Way by Ryan Holiday


Ryan Holiday is a very great philosopher and author. He wrote 8 books just about Stoicism and this is his first book about that topic. This is a great book to start Stoicism. In general, he explains how to turn the obstacles which we face on a specific journey to good/positive things along that journey. He also introduces Obstacle-Action-Result framework to accomplish that. I highly recommend you to read that book for not being sad about obstacles on your life and use them wisely by turning a positive items on your life. You can find more information about him on this link.

Notion Template: Reading Tracker

If you have any questions, please feel free to ask me at osmannurierdogann@gmail.com.

Until the next letter, stay focused and disciplined!

~ Osman Nuri Erdogan.




Merhaba dostum,

Önceki mailimde bahsettiğim gibi yaklaşık 4 yıldır kendimi birçok alanda geliştirmeye çalışıyorum ve bu doğrultuda birçok kitap okudum.

Bu mektupta bu süreçte okuduğum ve bence herkesin okuması gereken kitaplar olduğunu düşündüğüm 10 kitabı paylaşıyorum seninle. Eğer bu listede okumadıkların varsa kesinlikle okumalı ve anladıklarını hayatına entegre etmelisin.

Ayrıca, mektubun sonunda okuma faaliyetini takip etmek ve düzenlemek için benim bizzat kullandığım Notion şablonumu ücretsiz olarak bulabilirsin. Link’e tıklayıp kendi Notion çalışma ortamına kopyalayabilirsin.

Aşağıdaki kitaplar için bir sıralama yapmıyorum. İstediğin sırayla okuyabilirsin! (Mail boyut sınırlarına ulaştığından kitapların görsellerini ve linklerini Notion şablonuna ekledim oradan ulaşabilirsin.)

#1: Babil'in En Zengin Adamı George S. Clason

Babil'in En Zengin Adamı, nasıl yatırım yapmanız gerektiğini, kimden tavsiye almanız gerektiğini, yatırımlar için para biriktirmenin ve hayatınızı mali durumunuza göre nasıl yönetebileceğimizin anlatıldığı bir kitap. Kesinlikle paraya ve parayı yönetmeye karşı bakış açını değiştiren bir kitap. Para kazanabilmek için öncelikle paraya olan bakış açını değiştirmen gerekiyor.

#2: Düşün ve Zengin Ol Napoleon Hill

Bu kitap, hayatın her alanında düşünmenin önemini vurguluyor. Kitapta, kızı sağır olan bir adamın hikayesi anlatılıyor. Adam, kızının başının belirli bir noktasına dokunduğunda, kızının babasının davranışlarına bir şekilde tepki verebilediğini fark eder. Yaptığı testler sonucu babası kızının zaten onu duyabildiğini düşünür ve bunun üzerine birçok pratik yapar ve sonunda kızıyla iletişim kurmanın bir yolunu bulur. Kitapta belirtildiği gibi düşünmek, sağırlığa bir çare olacak kadar önemli bir kavram iken yoksulluğa nasıl bir çare olmasın?

Ayrıca, kitap, zenginlik elde etmek için düşünmeye başlamanın ve bu doğrultuda üzerinde aksiyon almamız gereken adımları açıklıyor. Herkesin okuması gereken bir kitap, sakın atlama!

#3: Dost Kazanma ve İnsanları Etkileme Sanatı Dale Carnegie

Bence Dale Carnegie bu alanda en iyi yazarlardan biridir. Bu kitapta, herhangi biriyle iyi ve sağlam ilişkiler kurmanın yollarını anlatıyor. İlişkilerin dinamiklerini açıklıyor ve onları doğru şekilde kurmanın tekniklerini anlatıyor. Arkadaşlarınla ve hatta ailenle ilişkilerini geliştirmek istiyorsan bu kitabı mutlaka okumanı öneririm.

#4: Atomik Alışkanlıklar James Clear

Bu kitap dünya genelinde 15 milyondan fazla satıldı ve 50'den fazla dilde çevrildi. Temel olarak, iyi alışkanlıklar oluşturmayı ve kötü olanları sistematik bir şekilde hazır teknikler kullanarak nasıl yok edebileceğimiz anlatıyor. Ayrıca, %1 Etkisi kavramının gücünden ve öneminden bahsediyor.

Kitaba göre, her gün bir şeyi %1 daha iyi hale getirirsen, yıl sonunda 37,8 kat daha iyi hale gelir. Tam tersi olarak, her gün bir şeyi %1 daha kötü yaparsan, yıl sonunda 0,03 katına düşer. Örneğin, günde 1 sayfa okursan ve her gün %1 daha iyi hale getirmeye karar verirsen, yıl sonunda günde 37,8 sayfa okuyabilir hale gelirsin.

Eğer süreklilik ve kötü alışkanlıklar yerine iyi alışkanlıklar oluşturmak konusunda zorluk yaşıyorsan, bu kitabı kesinlikle okumanı öneririm.

#5: Engel Yolun Kendisidir Ryan Holiday

Ryan Holiday, çok büyük bir filozof ve yazardır. Stoa felsefesi hakkında yazdığı 8 kitap bulunmaktadır ve bu kitabı bu alanda ilk kitabıdır. Stoacılığa başlamak için harika bir kitaptır. Genel olarak, belirli bir yolculukta karşılaştığımız engelleri o yolculuk boyunca iyi/olumlu şeylere dönüştürmek için neler yapabileceğimizi açıklıyor.

Ayrıca bunu başarmak için Engeller-Yöntem-Sonuç sistemini tanıtıyor. Hayatında karşılaştığın/karşılaşacağın engellere üzülmemek ve onları hayatında olumlu bir şekilde kullanmak için bu kitabı mutlaka okumanı öneririm. Yazar hakkında daha fazla bilgiye bu linkten ulaşabilirsin.


Notion Şablonu: Kitap Takip Şablonu
Herhangi bir sorun varsa, osmannurierdogann@gmail.com adresinden bana sorabilirsin.

Sonraki mektuba kadar, odaklı ve disiplinli olun!

~ Osman Nuri Erdoğan.

Popular posts from this blog

Monk Mode Day #20 - Z Report

Monk Mode Day #17 - Z Report

Monk Mode Day #2 - Z Report